26 ene, 2019

Creixent en Valors

El lema de la 5a edició del Congrés Internacional de CxV ha estat "Cambiando el MUNDO a través de los VALORES", que ha posat èmfasi en tot de projectes i iniciatives sustentats en Valors i amb aplicació en diferents àmbits de la Vida, emprenedoria, educació, RH, salut, relacions, entre tants d’altres.

Al 2013 va caure a les meves mans "Els teus Valors en joc", un article que em va cridar l'atenció per les seves preguntes:

• T’ agradaria identificar, clarificar i prioritzar els teus valors?

• T’ agradaria aprendre a alinear-los amb el teu moment vital?

• T’ agradaria establir un pla d’acció alineat amb els teus valors?

• T’ agradaria avançar cap els teus objectius?

El signava Simon L Dolan, catedràtic de la Universitat Ramon Llull en Direcció de Recursos Humans i Psicologia del Treball i titular de la càtedra Futures of Work a Esade. Amb un llenguatge senzill i exposició clara, Dolan explicava que va començar a estudiar sobre els Valors a l’any 1976, quan realitzava el seu doctorat en Psicologia del Treball en una prestigiosa Clínica de Minessota, i resumia que més del 90% d’infarts que patien les persones menors de 50 anys estaven directaments vinculats al treball i a l’estrés, afirmant que “ El Estrés es el Resultado de la Incongruencia en tu sistema de Valores”. Aquesta enunciació em va cridar l’atenció per dos motius: l’un perquè em dedico des de fa més de 20 anys en temes de RH i Persones, i l’altra perquè a casa hi hem patit cardiopaties familiars, així que em vaig guardar l’article perquè en volia saber més. Un parell d’anys més tard em certificava en Valors.

La màxima d’en Simon es resumeix en el retorn als valors. “Com assolir l’èxit en la Vida dels negocis i en el negoci de la Vida”, en Simon planteja una metodologia (Triaxal) per auditar, classificar i prioritzar els nostres valors, alineant-los amb els nostres objectius. Afirma que si els posem en pràctica, la nostra Vida serà molt més plena i harmoniosa, i de retruc incrementarem el benestar físic i mental amb millora d’estat d’ànim inclosa.

El món, cada dia és més complex, en la societat no n’hi ha prou en transmetre coneixements, desenvolupar competències, i/o captar talent, hi falten Valors. Els Valors s’aprenen, se’ns presenten com a pautes de la nostra manera d’actuar, guien el nostre comportament, són com les brúixoles que ens marquen el camí. No tenir valors vol dir estar a la mercè dels vents, a ser incongruent amb el que fem i sentim.

Faig servir aquesta eina en els processos d'acompanyament a persones en canvi professional. Gràcies al model Triaxal podem donar sentit als valors que ens representen, interpretar la cultura organitzativa i, aplicat al món de l’empresa el benestar corporatiu sorgeix després de:

  1. Compartir els valors de l’organització.
  2. Alinear-los amb la missió i visió de la companyia.

Els VALORS, l’equipatge imprescindible per a transitar per la Vida.

Sandra Ballell